Menu
Zoeken

Hotel Van der Valk | Zwolle

De grootkeukens in hotels en restaurants produceren een behoorlijke hoeveelheid warmte. Die warmte kan teruggewonnen en hergebruikt worden, maar moet eerst gereinigd worden. Een door de Universiteit Twente ontwikkelde vloeistof maakte KAT mogelijk.

Samen met Van der Valk bedacht Linthorst techniek KAT: Kitchen Air Technology. De warme lucht die grootkeukens produceren, wordt door KAT afgevangen waarna de warmte uit de lucht wordt hergebruikt, geuroverlast vermeden, afzuigkanalen gereinigd en brandgevaar gereduceerd. KAT reduceert de energiekosten van een grootkeuken tot wel 80%. 

Eigenschappen

Status Opgeleverd
Locatie Zwolle
Start project juni 2012
Oplevering maart 2014
Opdrachtgever Van der Valk
Architect P.A.M. Teunissen Architectenburo
Vloeroppervlakte 18.600 m2

Bijzonderheden

Delen via

Op 14 september 2011 is de eerste hijpaal geslagen van het Van der Valk Hotel in Zwolle. Het nieuw te bouwen hotel ligt langs de A28 en is dus heel gemakkelijk bereikbaar. Het  gebouw wordt 10 bouwlagen hoog, bevat straks 186 kamers, een restaurant, een grootkeuken, live cooking, een bar, vergaderzalen en een kelder. De totale oppervlakte komt hiermee op 18.600 m2.

Samenwerken in bouwteam

Het bouwteam dat de bouw van het hotel begeleidt en realiseert bestaat uit Linthorst Techniek, Dura Vermeer en Benschop.

Werkzaamheden Linthorst Techniek

Linthorst is sinds de start van het bouwproject in 2011 zeer betrokken en heeft zich, samen met de opdrachtgever en hoofdaannemer, ten doel gesteld om hotel Zwolle tot één van de duurzaamste hotels van Nederland te laten behoren. De integratie van het KAT-systeem (Kitchen Air Technologies) draagt bij aan een flinke besparing op het energieverbruik in de keuken.

KAT-installatie
Linthorst plaatste de in eigen huis ontwikkelde KAT-installatie in de grootkeuken. KAT is een integrale en innovatieve klimaatinstallatie voor grootkeukens die minimaal energieverbruik garandeert. In Zwolle pasten we een KAT-systeem toe van 25.000 m3/h. Het hotel bespaart hiermee 53% op de warmtevraag (exclusief tapwater).

Linthorst plaatste de in eigen huis ontwikkelde KAT-installatie in de grootkeuken van Hotel Van der Valk in Zwolle. KAT is een integrale en innovatieve klimaatinstallatie voor grootkeukens die minimaal energieverbruik garandeert. In Zwolle pasten we een KAT-systeem toe van 25.000 m3/h. Het hotel bespaart hiermee 53% op de warmtevraag (exclusief tapwater).

VOORDELEN KAT

Energiebesparing door warmteterugwinning op de warme afgezogen lucht tot 100%
Verlaging opgesteld vermogen voor verwarming met 80%
Tot 80% minder energiekosten
Vrije keuze in locatie afblaaskanaal
Kanalen en ventilator reinigen is niet meer nodig
Beperking geuroverlast mogelijk tot 90%
Verlaagd risico brandgevaar
Opname in EIA-lijst 2014

Werktuigbouwkundige installatie
Verwarming (lage temperatuur verwarming, vloerverwarming)
Koeling
Luchtbehandeling (luchtkanalen, ventilatievoorzieningen)
Water en sanitair (luxe sanitaire voorzieningen, tapwaterinstallatie, hemelwater volvulsysteem, vuilwater afvoerinstallatie)
 
Duurzame technieken
Energieopslag in de bodem (WKO)
Warmtepomp
Warmtekrachtkoppeling (WKK) gecombineerd met noodstroomvoorziening
Restwarmte terugwininstallatie koel-/ vriesinstallatie
 
Meet- en regeltechniek
Duurzame regeltechnische oplossingen

Interview met de klant

Paul van der Valk, directeur / eigenaar

KAT geeft je de mogelijkheid om het afblaaskanaal vrij te plaatsen. Dat resulteerde voor ons in een bezuiniging van 80 meter afblaaskanaal naar de hoogbouw en de geprojecteerde schacht in de toren van ca. 2 m2 per verdieping kwam te vervallen. Deez kostenbesparing konden we goed gebruiken.

GERELATEERDE REFERENTIES

Hotel Van der Valk

te Nijmegen-Lent

Hotel Van der Valk

te Utrecht

Resort Thermen Bussloo

te Voorst

MailMapsBelSluit