“Traditionele bouw is erg volgorderlijk,” legt CineMec-directeur Gerben Kuipers uit. “Van fase 1 naar fase 2. Wij doen, net als in een film, alles tegelijkertijd en door elkaar heen. De ploeg mensen die ons idee concretiseert, uitwerkt, hebben we in één groot kantoor neergezet; alle disciplines bij elkaar, met laptops. De één maakt de luchtbehandeling, de ander de constructie, de derde is bezig met het dak, de vierde met akoestische materialen.” Bron: de Gelderlander, auteur Harm Graat.
Linthorst Techniek maakt deel uit van dit bouwteam en ziet het als een uitdaging om deze indrukwekkende megabioscoop in 9 maanden neer te zetten. Want, op 9 december 2015, opent CineMec Nijmegen haar deuren voor bezoekers.
Na de bouw van een JT bioscoop in Hoorn, heeft Linthorst de tweede bioscoop op rij in opdracht: CineMec Nijmegen. Deze is alleen 2,5 keer zo groot en moet 2x zo snel gebouwd worden. “In een dergelijk bouwtraject is het belangrijk dat je de complexiteit blijft overzien”, vertelt Wilfred Vreeman, projectleider Werktuigbouw bij Linthorst Techniek. “Bij de bouw van CineMec werken we met alle leden van het bouwteam in één 3D-model waardoor je overzicht houdt.” Building Information Modelling (BIM) is een van de methodes die Linthorst gebruikt om snel en integraal te kunnen bouwen, zonder dat we inleveren op kwaliteit.
Snel bouwen, betekent niet onnodig wachten op elkaar. Zoals de heer Kuipers al uitlegde, we doen tijdens de bouw alles tegelijkertijd en door elkaar heen. Teamspirit en een goede planning zijn hiervoor vereist. Linthorst werkt graag volgens de LEAN-methode, die ook wordt gehanteerd tijdens de bouw van CineMec. Door helder te hebben wat er moet gebeuren en door wie, kun je zo scherp mogelijk plannen wanneer dat gaat gebeuren. “Een goede voorbereiding is cruciaal,” benadrukt Bert Beekman, projectleider Elektrotechniek bij Linthorst. “Zo houden, bij dit project, de uitvoerders van de verschillende bouwpartners iedere dag kort overleg over de die dag te halen targets en kijken ze tevens een paar dagen vooruit. Dit resulteert in een just in time aanvoer van materialen en informatie. Voor de elektrotechnische installaties hebben we daardoor tijd kunnen besparen door delen van de installatie op het juiste moment in het dak weg te werken terwijl ze anders duidelijk in het zicht moesten worden aangelegd. Wat langer zou hebben geduurd en ook nog eens minder mooi zou zijn geweest.”