Menu
Zoeken

Een 10 voor energie voor De Zonneparel

ABC-cluster De Zonneparel in Liendert, Amersfoort, is gereed. Het multifunctionele pand is volledig energieneutraal. Een goede isolatie van het gebouw, selectie van energie-efficiënte technieken en duurzame oplossingen maken samen een pand dat zichzelf van energie kan voorzien. Het mag zich dan ook met recht het meest duurzame gebouw van 2015 noemen.

Winnaar Gouden Kikker Award

De Zonneparel werd in 2014 bekroond met de Gouden Kikker Award. Voor het thema Energie scoorde zij een 10. Een combinatie van zeer energiezuinige technieken was hiervoor een vereiste. Linthorst plaatste een o.a. een open bron systeem, warmtepompen, een zonneboiler en legde het dak vol met zonnepanelen. In totaal 330 m², met een opbrengst van 180 Watt per m².

Naast aandacht voor het binnenklimaat en duurzaamheid, was er ook veel aandacht voor bewustwording van energie bij de kleine eindgebruikertjes. In de ontvangsthal hangt een energiemonitor, waarop te zien is hoeveel energie men verwacht te verbruiken in een maand en hoeveel energie er daadwerkelijk verbruikt is. Door op energietegels in de vloer (stepping stones) te gaan staan, kunnen kinderen zien hoeveel energie zij zelf opwekken.

Delen via

GERELATEERDE REFERENTIES

ABC De Zonneparel

te Liendert, Amersfoort

MailMapsBelSluit