Op 9 maart is de opening van het geheel gerenoveerde hoofdkantoor ‘Bellevue’ gezamenlijk verricht door Annemarie Jorritsma (voorzitter van de Raad van Commissarissen van Alliander), Jan Markink (Gedeputeerde Provincie Gelderland) en Peter Molengraaf (CEO Alliander).
Het was het meest eenvoudige geweest om te slopen en nieuwbouw te starten. Netbeheerder Alliander koos er echter voor om haar dertig jaar oude Bellevue kantoor in Arnhem grondig en circulair te renoveren. Linthorst Techniek maakte dit gebouw klaar voor de energietransitie. De energievoorziening van dit kantoorpand is all electric. Door onder andere de inzet van PCM techniek en unieke smart grid software is het meest voorspelbare energiepatroon ter wereld gerealiseerd.
Na twaalf maanden ontwerpen, voorbereiden en bouwen is op 23 december jl. het volledig gerenoveerde hoofdkantoor opgeleverd. Het gebouw is ingrijpend gemoderniseerd en het energieverbruik fors verlaagd. Het 25.000 m2 tellende pand is in z’n geheel ingericht op het Nieuwe Werken. Lange gangen met kleine kamers hebben plaatsgemaakt voor open werkruimtes met flexibele werkplekken en veel ontmoetingsruimten. Nieuwe klimaattechniek, elektra en verlichting zorgen voor optimaal comfort en de vides, trappen en loopbruggen geven allure aan het voorheen in zichzelf gekeerde gebouw. Het nabij Arnhem CS gelegen Bellevue biedt zowel voor als na renovatie plaats aan ongeveer negenhonderd medewerkers.
Een gasaansluiting is er niet. Dat is volgens commercieel directeur Matthijs De Pater van Linthorst Techniek een verrassende keuze voor energienetbeheerder Alliander. “All electric zou voor hen niet aantrekkelijk zijn tenzij we de opwekking van energie konden loskoppelen van de afgifte”, legt hij uit.
Met een PCM-buffer in de ondergelegen parkeergarage is dit idee gerealiseerd. In een relatief klein vat kan in korte tijd een grote hoeveelheid energie worden opgeslagen. Slimme software analyseert op basis van verschillende variabelen (weersvoorspelling, energieprijs, bezetting Energie-innovatie in Alliander Bellevue van het gebouw) wanneer de buffer aangesproken moet worden. “Zelfs uit de pv-panelen halen we historie. Iedere dag wordt de voorspelling beter”, vertelt De Pater. Hij ziet toekomst in deze nieuwe techniek. “Hier wordt het op grote schaal toegepast, maar ook voor kleinere kantoren gaat dit interessant worden.”
Een groot verbeterpunt in het Bellevue-gebouw was het klimaatcomfort. De bestaande installaties waren verouderd. Door het hele pand zijn nieuwe gerecyclede klimaatplafonds aangebracht die zowel kunnen verwarmen als koelen. Op de begane grond wordt dit gecombineerd met vloerverwarming. Om koudeval langs de gevel te voorkomen is wandverwarming aangebracht. Binnen Bellevue is het hoogst haalbare werkcomfort gerealiseerd. Zowel het klimaat als de verlichting is met een smartphone te bedienen.
Het vernieuwde Bellevue voorziet vrijwel volledig in haar eigen energiebehoefte. Het atriumdak bestaat voor tachtig procent uit zonnepanelen. Doordat deze in het glas zijn geïntegreerd, zijn ze veiliger en beter schoon te maken. Een warmte- en koudeopslag in de bodem, gecombineerd met een lucht-/warmtepomp zorgt voor de verwarming en koeling van het pand.
Circulariteit, energieneutraal, lokaal duurzaam en een stimulerende werkomgeving zijn de vier pijlers van het nieuwe gebouwconcept. Een consortium bestaande uit Dura Vermeer Bouw Hengelo, Linthorst Techniek, Kamphuis Sloopwerken en adviseur/architect Thomas Rau wist deze ambities het best vorm te geven. Circulair denken, ofwel hergebruik van materialen, was ook voor Linthorst Techniek een belangrijke opgave. “Een mooi voorbeeld is het hergebruik van de naregelaars. Er zaten zo’n negenhonderd stuks in het bestaande pand. Die kunnen met gemak weer vijftien jaar mee. Dat scheelt enkele tonnen investering. Zo wordt de meerinvestering van de nieuwe klimaatplafonds gecompenseerd door het recyclen van deze onderdelen”, aldus De Pater. Indrukwekkend is het enorme percentage afvalrecycling. Maar liefst 95 procent van al het afval wordt gescheiden ingezameld en hergebruikt, ofwel in het gerenoveerde kantoor zelf of op een andere bestemming.
bron: Installatie en Bouw