Menu
Zoeken

TECHNIEK IS WEER HOT

De impact en belang van de techniek in gebouwen neemt steeds meer toe en krijgt een bepalende invloed op het ontwerp en bouwproces. 

De energietransitie is en digitalisering is frequent in het nieuws. De beeldvorming van een baan in de Techniek is snel veranderd. Wij zien dat Techniek steeds meer aantrekkingskracht krijgt om in te werken.

Acht starters van de universiteit & hbo zijn afgelopen jaren bij Linthorst Techniek begonnen. Lees hier hun ervaringen:

Interview met Floris Visch 

De vrijheid en mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen in een technisch hoogstaand bedrijf, waar je vanaf dag één veel verantwoordelijkheid krijgt en werkplezier hoog in het vaandel staat. Dat is wat ik zocht en vond bij Linthorst Techniek.

Nadat ik in juni 2020 mijn master Engineering Systems op de HAN in Arnhem heb afgerond ben ik de maand daarop direct gestart bij Linthorst. De eerste maanden was ik direct betrokken bij de concept uitwerking van een groot duurzaam warmtenet. Naast complexe technische berekeningen was ook onderzoek en kennis van subsidieregelingen en wet en regelgeving benodigd. Gelijk in de diepte, waardoor je in een korte tijd veel leert over vele aspecten in de energietechniek.

Daarnaast ben ik betrokken bij team L.A.B.S. (Linthorst Automatische Beheer Service). Hierin ontwikkel ik samen met mijn collega’s apps om meer inzicht te krijgen in de technische systemen die Linthorst in beheer heeft, rapportages te automatiseren en slimme datagedreven meldingen uit technische systemen te verkrijgen. Een voorbeeld hiervan is een eigen ontwikkelde WKO app (Warmte-en Koude Opslag), waar het complete gedrag van het bodemenergiesysteem inzichtelijk is, rapportages uit gegenereerd kunnen worden en automatische meldigen kunnen worden verstuurd (nog in ontwikkeling). Het doel is om de technische installaties en bepaalde werkzaamheden nóg efficiënter en slimmer in te richten, waardoor faalkosten en energiekosten worden verminderd en werkprocessen versneld worden. Een win-win situatie dus!

Kortom, genoeg uitdagingen op het hoogste niveau in de installatietechniek met de digitalisering daarvan waar ik me de komende jaren volledig op los kan gaan!

 

Interview met Joël Franken als 'energie adviseur Nederland helpen verduurzamen’
Linthorst is een organisatie waar je de mogelijkheid krijgt je eigen carrière vorm te geven. Er wordt niet gedacht vanuit vaste functies of takenpakketten maar er wordt optimaal ruimte gegeven aan ieders persoonlijke kwaliteiten en drijfveren.

Iets dat ik aan den lijve heb ondervonden na mijn eerste periode bij Linthorst. Direct uit de schoolbanken met een master Sustainable Energy Technology en nu meewerken aan innovaties om Nederland van het gas af te halen.


 

Ik ben hier begonnen als trainee op de engineeringsafdeling. Echter na een korte gewenningsperiode waarin alles ‘’spannend en nieuw’’ was begon ik het gevoel te krijgen iets te missen. Ik miste een zekere vorm van uitdaging in mijn werk, waarna ik direct de koe bij de horens heb gepakt en hierover in gesprek ben gegaan naar de mogelijkheden binnen Linthorst om deze uitdaging wel te vinden. En dat is gelukt aangezien ik nu werk aan de doorontwikkeling van innovatieve techniek en klant businesscases voor de verduurzaming van bestaande bouw voor potentiele klanten/leads.

Een van mijn grote drijfveren is het bijdragen aan de verduurzaming van Nederland, en hierbij niet de boekhoudkundige verduurzaming maar ook daadwerkelijk het realiseren reductie in uitstoot van broeikasgassen. De verduurzaming en gasloos maken van bestaande bouw levert nu vaak problemen op, denk hierbij aan het aanbrengen van benodigde isolatie, aanpassen aan de warmte afgiftesystemen en hieruit resulterende hoge kosten. De ‘hoog temperatuur warmtepomp’ is één van de innovaties welke Linthorst toepast om snel, relatief gemakkelijk en met een goede businesscase over te stappen naar duurzame warmte.
Één van de uitdagingen waar ik mij momenteel mee bezig hou is de ontwikkeling van deze warmtepomp. Het opwekken van warmte moet natuurlijk steeds efficiënter, goedkoper, op grotere schaal en met een hogere bedrijfszekerheid om aantrekkelijk te blijven. Om te bepalen of een idee, waaraan brainstormsessies aan vooraf zijn gegaan, een hoger rendement oplevert heb ik modellen gemaakt waarin deze rendementen snel berekend kunnen worden. Hieruit kan inzicht verkregen worden of deze ideeën potentie hebben en onder welke omstandigheden deze het best toegepast kunnen worden. Twee innovaties welke momenteel in gebruik zijn hebben dermate hoge potentie dat deze zelfs gepatenteerd zijn. Hierbij heb ik mogen bijdragen aan het schrijven van deze patenten, wat een zeer interessante kijk in een voor mij tot dan toe nog onbekende wereld opleverde.

Innovaties, patenten en ontwikkeling zijn natuurlijk zeer interessant om aan te werken. Maar wat is er nou mooier dan wanneer je dit direct in de praktijk kan toepassen en zodoende ook niet het gevoel met de markt te verliezen. Naast vernieuwende ontwikkelingen is een ander deel van mijn werkzaamheden het bekijken van de potentie van nieuwe projecten. Denk hierbij aan het gasloos maken van flats, kantoren of zelfs hele wijken. Met een veelvoud aan randvoorwaarden en schaalgroottes is geen enkel systeem hetzelfde. Door goed op de hoogte te zijn van de nieuwste technieken en ontwikkelingen kan in een vroegtijdig stadium al een goede inschatting gemaakt worden welke techniek de meeste potentie heeft voor een goede businesscase. In samenwerking met de mogelijke opdrachtgever wordt middels een quickscan ‘’snel’’ bekeken of het project potentie heeft om daadwerkelijk gerealiseerd te worden. In deze fase worden afwegingen gemaakt op het gebied van techniek, duurzaamheid en financiën waarna dit idee wordt toegelicht met onder andere een businesscase. Hetgeen dat mij nu de uitdaging geeft is mijzelf steeds weer uitdagen om de warmtepomp te verbeteren, te kijken waar dit toe te passen is en een optimaal systeem te bedenken waarin altijd een afweging gemaakt moet worden tussen techniek, financiën en duurzaamheid. Het leuke hieraan is, is dat naast dat geen enkel project hetzelfde is ook geen enkele afweging en de drijfveren hetzelfde zijn.
Linthorst is een ‘maak’ bedrijf en heel doelgericht om innovaties en verduurzaming direct toe te passen in de praktijk. Het blijft dus nooit bij adviezen, maar je kan direct resultaat zien.

Interview met Quintijn van Wolferen ‘als energie adviseur Nederland helpen verduurzamen’

Het tijdperk van the Internet of Things brengt nieuwe mogelijkheden binnen de installatietechniek, en zo ook bij Linthorst.

Binnen Linthorst heb ik software ontwikkeld waarmee diverse datastromen samenkomen. Onder andere data van het gebouw, het klimaat, de installatie, het weer en energieprijzen. Hierdoor is het mogelijk om nieuwe informatie te creëren. Informatie waarbij we sneller en gerichter onze installaties kunnen beheren, verbeteren en ontwikkelen. Dit resulteert in verbeterde rendementen, verlaagde faalkosten en verhogen van onze kennis. Met deze software wordt een tv scherm voorzien van de huidige status van onze installaties. Hierdoor kan de afdeling Technisch Beheer direct acteren bij een verminderde prestatie. Het aantal storingen en faalkosten zijn hierdoor fors gedaald. Ook sturen wij hiermee een warmtepomp aan op basis van de energieprijzen en informeren wij onze klanten met rapportages.

Onlangs is het team rondom deze software uitgebreid met één programmeur. Hierbij is een leuke en vruchtbare samenwerking ontstaan. Door programmeerkennis en installatiekennis te bundelen zijn er in een korte periode grote stappen gemaakt. Het doel op termijn is om geautomatiseerd de installaties te optimaliseren. In mijn ogen is dat een vereiste van de toekomst en onderdeel van de energietransitie.

Ook heb ik bij Linthorst mogen genieten van de opleiding Hogere Installatie Techniek. Na afloop van deze opleiding wil ik ervaring op doen met het uitwerken en ontwerpen van de complexere opwekkingsinstallaties en de bijhorende technische ruimtes. Linthorst geeft mij de ruimte om mij op meerdere vlakken te ontwikkelen. Mijn doel is om op termijn de complexere opwekkingsinstallaties te kunnen ontwerpen, beheren en optimaliseren.

De bouw op met trainee Arend Jan                                                                                                     

‘Nadat ik mijn master Sustainable Energy Technology aan de UT had afgerond en me verdiepte in het werkveld, had ik het gevoel dat ik ervaring miste,’ vertelt Arend Jan (28). ‘Niet alleen werkervaring, maar kennis van de techniek. De masteropleiding richtte zich vooral op energie technologie op meta niveau, zoals het wel of niet inzetten van zonne- of windenergie. En als het over techniek ging, was het over de werking van een windmolen. Het ging niet over klimaattechniek in de gebouwde omgeving, daar waar met verduurzaming een grote slag gemaakt kan worden. En ik dacht: Hoe kan ik nu adviseren over energietechniek, terwijl ik niet weet hoe een werktuigbouwkundig en elektrotechnisch installatieconcept werkt? Dus besloot ik te gaan werken bij een bedrijf waar het bedenken en uitvoeren van techniek samenkomt. Ik ben nu al 2,5 jaar werkzaam bij Linthorst Techniek als trainee en leer nog elke dag bij.’

‘Die ervaring in de praktijk is zo waardevol.’ Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. ‘Even weg achter mijn computer en zien waar het denkwerk in de praktijk wordt gebracht. Op dit moment ben ik aan het werk op de bouw bij project LOA in Emmen. Op basis van ons BIM model controleer ik hier de gehele installatie. In het begin stond ik voor een verdeler en wist ik niet welke appendage waar voor was. Door te vragen aan collega’s leerde ik hoe het zat. Ik vind het op mijn beurt leuk om aan hen te vragen waarom techniek op een bepaalde manier wordt gemaakt of gemonteerd. Met een ‘dat doen we altijd zo’, neem ik geen genoegen hoor,’ lacht hij. Dan vraag ik nog wel even door!’

‘Omdat ik regelmatig op de bouw rondloop en mijn laptop en iPad bij mij heb, weten mensen me ook te vinden. Via het 3D model leggen we samen de oorspronkelijke tekening en de praktijksituatie naast elkaar. We bekijken dan of het bijvoorbeeld mogelijk is om een luchtkanaal of cv leiding iets om te leggen omdat dit in de praktijk beter uitkomt. Superleuk en leerzaam! Ik denk dat het voor jong en oud goed is om af en toe op de bouw aanwezig te zijn. Gewoon omdat je door te zien, horen en ervaren meer feeling hebt met de praktijk en je efficiënter kunt samenwerken. Het komt ook je relatie met collega’s en bijvoorbeeld een aannemer ten goede.’

Delen via

MailMapsBelSluit